Testfoglalók és a felelősség
2016. március 15. írta: Nagyfeherasszony

Testfoglalók és a felelősség

VIGYÁZAT! Felháborodott kirohanás következik csúnya szavakkal tűzdelve. Csak mondom.

 

Mikor azzal mentegeti magát valaki, hogy csak egy pohár bor, meg csak egy slukk, meg csak egy harapás, az pont olyan faxság, mint azt hinni, hogy az egyéves gyerek úgysem fog emlékezni a tőled hallott bazmegekre és az el-elcsattanó seggrepacsira, ha  a konnektorhoz nyúlkál.

Gyereket akartál? Megkaptad. Az első naptól fogva hatással vagy rá, ahogy ő is rád. Ijesztő és valószínűleg életed eddigi legnagyobb felelőssége. 

Hogy a placentán nem megy át? Hogy az első x hétben még nincs is placenta, tehát lehet? Hogy az első évekből nincs tudatosan előhívható emlék?

Az ilyen urban legend hülyeségektől megyek falnak a leginkább. Információs társadalom, vagy mi a tököm??!!!

A Te felelősséged szakembert megkérdezni, utánanézni, mit lehet és mit nem és az anyukádnak, meg a szomszéd néninek igaza van-e?

A placentán rohadt sok minden átmegy. Pl az alumíniumsók az izzadásgátlódból, a placenta elődjét (amnionzsák) pedig igenis károsítja ( mind alakjában, mind funkciójában) az elfogyasztott alkohol, ami bizony az embrió fejlődésébe is beleszól. Az explicit, tehát tudatosan előhívható emlékek hiánya pedig nem egyenlő az emlékek teljes hiányával. Az implicit memória megőrzi a nagyon korai lenyomatokat, bevésődéseket, látott viselkedésmintákat is. Ha nem is tudja a gyerek megmagyarázni, miért van benne egyfajta balsejtelem egy mozdulat láttán, vagy miért vonzódik a gyengébbek elleni agresszív-erőteljes-domináns viselkedéshez, vagy miért "keresi a bajt"(hiszen ezt programozták belé), a minta ott marad benne. Örökre.

Ja, hogy te is ittál pár pohár bort, és mégis milyen klassz, überokos gyereked van? Honnan tudod, milyen lenne, ha nem iszod meg azt a pár pohárka stresszoldót, ha nem kapod be azt a fájdalomcsillapítót, ha nem antibiotikumozod feleslegesen a maradék gyógyszereddel a "biztonság kedvéért"?

Minden tetteddel, minden szavaddal, sőt a kellő időben ki nem mondott szavaddal is hatással vagy az általatok világra hívott életre. Ma is, holnap is, amíg csak élsz. Nőj fel a dologhoz, mert ezt nem lehet elmismásolni, nem lehet bepótolni. Légy jelen, légy következetes, de ne félj a hibáidból tanulni, és bocsáss meg magadnak, amiért nem vagy tökéletes!

Fel a fejjel, azt mondják, a legszebb hivatás! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyfeherasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr358477318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mladoniczki Mária 2017.08.18. 22:34:45

Végre valaki,aki kimondja, amit gondolok!
Tökéletesen összefoglaltad.
E téren melletted állok.

(30 éves, gyermektelen)
süti beállítások módosítása