Béna a fotó, így jártunk. A recept azért még működik. :)
Fogzás és nyafogás esetén remekül bevethető kekszi. Nem szívesen adtam a Lánynak bolti kekszit fogzáskor a tartósítószerek és a rengeteg cukor miatt. Ez az almás kekszi életmentő volt a természetes édessége és a zab ínymasszírozó érdessége okán. A fahéj élettani hatásairól már mindenki órákat tud mesélni, de kevesen tudják, hogy a szegfűszeg milyen jótékony a gyulladt ínyre és hogy helyi "érzéstelenítő", zsibbasztó hatása is van. Nem véletlen, hogy még a Gingisol szájfertőtlenítő oldatban is ez a fő hatóanyag.
Ha minden kötél szakad, vagy a gyereked nyáron talál fogzani, akkor süthető mikróban is max fokozaton durván 2+2 perc alatt lett kész fél adag kekszi. Persze minden mikró más, úgyhogy javaslom a saját mikródhoz igazítani az időket és többször csekkolni a rágcsát.
Alaprecept:
10dkg aprószemű/lágy zabpehely
5dkg cukor, ha nincs jobb ötleted vagy kevés sztevia
5dkg teljes kiőrlésű liszt
1mk sütőpor
1mk fahéj/őrölt szegfűszeg
1 csipet só
1 tojás
2 ek olvasztott kókuszolaj vagy olívaolaj
10dkg reszelt és kinyomkodott vagy egészen apróra vágott édesebb alma
A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban elkevered, majd összedolgozod. 180 °C-ra előmelegített sütőben , sütőpapíros vagy szilikonos lapon durván 10 perc alatt meg is sül. Akkora darabkákat és olyan formára (ovális, szívecske) érdemes lapogatni a masszát, hogy a Csepp könnyen meg tudja markolni és bele tudjon kezdeni valahol.
Kitartást és nyugis fogzást kívánok! :)