Bullet Journal, avagy a szerelem #2
2015. december 02. írta: Nagyfeherasszony

Bullet Journal, avagy a szerelem #2

Alkalmazások, tippek, példák

Az előző bejegyzés-ben átvettük az alapokat, a jeleket és megkezdtük a belehabarodást. Érdemes onnan indulni. :)

A felszerelés

Ha költséghatékony akarsz maradni, javaslom az első kezed ügyébe eső naplóforma füzetet és tollat előkapni. Amíg ki nem alakul a Neked tetsző forma, addig az is megteszi.Sőt. Én még mindig egy "százforintosnak mondott" boltban beszerzett, vonalas, keménytáblás füzetet használok . Hátránya, hogy a kötés hamar megadta magát és a papír (80gsm) nem tűri jól a folyósabb tollakat és a filcet. Viszont a funkcióját remekül ellátja és nem sajnálom a borítót összeragasztgatni. Az évszaknak és a hangulatomnak megfelelően változtathatom a naplóm elejét és ez nekem nagyon bevált. Azoknak, akik nagy lelkesedéssel fognak bele mindenbe, de nehezen tartanak ki projectek mellett, nehezen visznek végig dolgokat, kifejezetten ajánlom ezt a megoldást.

Igényesebbeknek azonban bemutatom a Bullet Journal közösségben (igen, van ilyen) legelterjedtebb naplómárkákat. :)  Ezek a Midori Traveller's Notebook, a Moleskine és a Leuchtturm.

fotornaplok.png

 Utóbbi kettő kötött, savmentes, kiváló minőségű papírral és kemény táblával bír. A Moleskine-be hátul kis zsebet ragasztottak, ahol a post-it-eket, matricákat tarthatod, a Leuchtturm1917 lapjai pedig előre be vannak számozva. Nem nagy hátrány.

A Midori kicsit más tészta. Egy darab bőr két gumiszalaggal. Első ránézésre nem nagy wasistdas, de akkora  a felhajtás körülötte, hogy jobban szemügyre kellett vennem. A trükkös gumizsinór áthurkolásokkal akár 4-5 füzetet is rögzíthetünk a borításhoz, ilymódon minden projektünk, vagy az életünk külön területei kaphatnak saját teret. S ha az egyik gyorsabban fogyasztja  alapokat, az sem baj, mert kicserélhetjük csak azt az egy füzetet és voilá, minden megy tovább. Az amúgy is extra-rugalmas rendszer továbbfejlesztése. Sokan szeretik és használják és annyi módon lehet hasznosítani a fenti adottságokat, hogy felsorolni is nehéz. Akad, aki a családhoz fűződő feladatoknak és eseményeknek tart fenn egy füzetet, a munkája szervezéséhez egy másikat és a tanulmányai vagy a szabadideje megtervezéséhez egy harmadikat. Van, aki minden hónapnak külön füzetet tart fenn, amiket aztán takaros archiválási rendszerben tárol, és csupán egy füzetet tart a Midoriban állandóan, amiben a listái, naptára és a gyakran használatos infói kapnak helyet. Teljesen érthető, ha nem akarsz egy batár filofax-ot, vagy akár egy keménykötéses naplót hurcolni magaddal mindenhová. Ami nem érthető, az az ára. Akár 20ezer Forintot is elkérnek érte, plusz a "belevaló" füzetkékért durván 2500Ft-ot. darabonként. Komolyan. Nyilván nem tudja ugyanazt egy 50 Ft-os iskolai füzet. Nyilván.

Éppen ezért és a Midori letisztult, klasszikus mivoltát nem kedvelő, extravagánsabb igényű vásárlók kielégítésére születtek meg a másolatok, a Fauxdori-k és Foxydori-k, etc. Ma már ezek is olyan menőnek számítanak, hogy az áruk vetekedhet az eredetiével, de nem kell aggódni, a YouTube tele van "Hogyan készíts Midorit otthon" típusú útmutató videókkal.

Még csak annyit mielőtt rátérnék a tollakra, hogy aki szereti a spirálfüzetet, lelke rajta, de érdemes mérlegelni, hogy az állandóan felkeresett lapok bizony könnyedén leszakadhatnak a spirálról, a spirál maga pedig a táskád bélését teheti tönkre. Arról nem is beszélve, hogy nincs annál rosszabb meglepetés, mint ha a körmöd alá szalad az önálló életet élő drótdarab.

fotortollak.jpg

A legfelkapottabb tollak azt hiszem, a Papermate "Clearpoint" fantázianevű gyöngyszemei, de írhatunk bármivel. Egyetlen alapszabályként talán csak azt vésném kübe, hogy híg tintás, "folyós" tollat ne használj. Khm.. ok, ezzel nem mondtam sok újat, de mindenkivel elő fog fordulni, hogy csak olyan lesz kéznél és meg fogja bánni. Én meg majd okoskodhatok, hogy ugye megmondtam előre!?

Az én személyes kedvenceim a kínais, nagyon hegyes (0,5 mm) végű, illetve a Lazor Bright tollak. Röhejesen olcsók, könnyen és megfolyás nélkül siklik a papíron és kis helyet foglal. Még a szerencsétlen, agyongyötört füzetem gerince alá is be tudok suvasztani egyet.

Mára ennyi, de hamarosan jelentkezem a következő szerelmetes bejegyzéssel, amiben sorra vesszük a listákat, a "rutin"-t és a Bu-Jo közösség gyakorlati tanácsait. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyfeherasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr648123696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bmary 2017.02.22. 21:01:43

Szia! Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy a cikkben említett tollakat hol lehet beszerezni? Köszi :)

Nagyfeherasszony 2017.02.22. 23:36:39

@Bmary: legegyszeűbb,ha a helyi legnagyobb papírboltba bemész és érdeklődsz, hogy tartanak-e ilyeneket. A legbiztosabb mód pedig az ebay vagy amazon lesz, vagyis a online rendelés.
süti beállítások módosítása