Zika zrika
2016. március 02. írta: Nagyfeherasszony

Zika zrika

avagy kell-e félni a Zika vírustól?

A hírek és a hírtelen lapok is dugig vannak a Zika vírusról szóló rémhírekkel, de legtöbbször épp csak a tényeket nem részletezik. Én azt mondom, szedjük csak össze , hogy mit is tudunk eddig teljesen biztosan és mi az, ami még csak feltevés és bizonyításra vár.

1947-ben izolálták először Ugandában a Zika erdőben, amiről a nevét is kapta.

Rendszertanilag a Flaviviridae családban tartozik, ahová a Nyugat-nílusi vírus, a Dengue vírus és a sárgalázat okozó vírust is soroljuk.

Terjesztői főként az Aedes aegypti és az Aedes albopicti szúnyogok (esetenként izolálták A. africanus, A. apicoargenetus, A furcifer, A. hensilli, A. luteochephalus, A. vittatus fajokból is), amik csakis trópusi és szub-trópusi klímán élnek. Eredetileg a vírus a majmok között terjedt, míg az 50-es években gyakorivá nem váltak a szúnyog-ember vírustranszmissziós esetek. Bizonyított, hogy szexuális úton is terjedhet a vírus, bár ez elég ritka.

A fertőzött egyének kb. 80%-ánál ki sem alakul tünet, míg a maradék kb 20% esetében enyha influenzia-szerű tünetek jelentkeznek fejfájással, esetleg kiütésekkel. Akik elég fiatalon megbetegedtek, immunitást fejlesztettek ki még a nemzőképesség kialakulása előtt, így fel sem merült, hogy a várandósság folyamán megfertőződött anya átviheti-e a fertőzést a magzatra. Több évtizednyi folyamatos jelenléte alatt, a Zika vírus okozta megbetegedéseket sosem hozták összefüggésbe magzati károsodással. Hogy ez azért van-e, mert nem is áll/állt fenn kapcsolat a kettő között, vagy csupán nem feltételezték az összefüggést,így ilyen jellegű felmérés nem is készült, azt még nem tudjuk. Jó eséllyel most aztán lesz pénz a statisztikai analízisekre. Éljen!

Afrika és Ázsia egyenlítői vidékein már évtizedek óta rendszeres kitöréseket jegyeztek, majd két-három éve elkezdett a vírus keletre vándorolni és jelentős járványt okozott Francia-Polinézia, a Húsvéti-szigetek, Mexikó, Közép-Amerika majd a Karib-szigetek lakosságának körében. A tavalyi évben Közép- és Dél-Amerikában a járvány országos méreteket öltött. 

Ezzel párhuzamosan Brazília bejelentette, hogy az előző évekhez képest (kb 150 eset) 2015-ben drasztikusan megnőtt a mikrokefália esetszáma (közel 4000). A kapcsolat a Zika járvány és az apró fejjel született csecsemők számának ugrásszerű megnövekedése között még nem bizonyított, puszta spekuláció. Végeztek ugyan egy maroknyi anya és mikrokefál gyermeke között vizsgálatot, ami minden esetben kimutatta a Zika vírus RNS-ét, azonban ettől még nem biztos, hogy az is okozta a mikrokefáliát, plusz a mintaszám olyan kicsi volt, hogy nem számít egyértelmű bizonyítéknak. Hogy meddig tart ennek a felderítése az megjósolhatatlan, mindenesetre a józan ész azt diktálja, hogy elővigyázatossággal kezeljük ezt a kérdést. 

A Zika láz és a Guillain-Barré szindróma között már bizonyított az összefüggés, így a sokak által ártalmatlannak kikiáltott vírus azért nem teljesen veszélytelen még a nem várandósok esetében sem.

A Zika vírussal szemben nem áll rendelkezésre sem oltóanyag, sem gyógyszeres kezelés. Ezek kifejlesztése optimista becslések szerint is legalább 8-10 évbe telik. Éppen ezért a hangsúlyt egyenlőre a kutatás mellett a megelőzésre kell fektetni. Várandósok, illetve babát tervező párok kerüljék el az érintett területekre való utazást, ha elkerülhetetlen, akkor hosszú, zárt ruházattal, szúnyogriasztóval, moszkitó hálóval és az álló vizek (akár egy vödörnyiben is kifejlődhet 100 szúnyoglárva) kerülésével védekezzenek a fertőzést hordozó szúnyogok ellen.

Zika vírussal járványos szinten fertőzött országok folyamatosan frissülő listáját a CDC (Centers of Disease Control and Prevention) oldalán találhatod meg. Jelenleg a következő országok intik óvatosságra a területkükre érkező turistákat illetve a helyi lakosságot: Brazília, Columbia, Dominikai Köztársaság, Equador, El Salvador, Jamaika. A helyzet súlyosságát az is jelzi, hogy ezeken a területeken a nőknek azt javasolják, halasszák el a gyermekvállalást, amíg meg nem tudunk többet a vírus és a mikrokefália kapcsolatáról és a lehetséges egyéb rizikófaktorokról.

Szóval a címben feltett kérdésre a választ mindenki maga adja meg. Ha idejekorán megfertőződünk a Zikával, akkor kifejlődik az immunitás, ami jó, de persze ez sem veszélytelen, hiszen kialakulhatnak szövődmények. Legjobb az óvatosság, vagyis ha tehetjük, ne utazzunk az aktív transzmisszióról beszámoló országokba és legalább terhesen kerüljük a szexuális kontaktust a potenciálisan fertőzött párunkkal.

Ezek mellett pedig drukkoljunk a kutatást végző tudósoknak, hogy mihamarabb tisztán lássunk a Zika vírus és szövődményei ügyében! Hajrá okosok!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyfeherasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr628434734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása