Fogzás? Zabkeksz!
2015. november 24. írta: Nagyfeherasszony

Fogzás? Zabkeksz!

Béna a fotó, így jártunk. A recept azért még működik. :)

Fogzás és nyafogás esetén remekül bevethető kekszi. Nem szívesen adtam a Lánynak bolti kekszit fogzáskor a tartósítószerek és a rengeteg cukor miatt. Ez az almás kekszi életmentő volt a természetes édessége és a zab ínymasszírozó érdessége okán. A fahéj élettani hatásairól már mindenki órákat tud mesélni, de kevesen tudják, hogy a szegfűszeg milyen jótékony a gyulladt ínyre és hogy helyi "érzéstelenítő", zsibbasztó hatása is van. Nem véletlen, hogy még a Gingisol szájfertőtlenítő oldatban is ez a fő hatóanyag.

Ha minden kötél szakad, vagy a gyereked nyáron talál fogzani, akkor süthető mikróban is max fokozaton durván 2+2 perc alatt lett kész fél adag kekszi. Persze minden mikró más, úgyhogy javaslom a saját mikródhoz igazítani az időket és többször csekkolni a rágcsát.

Alaprecept:

10dkg aprószemű/lágy zabpehely

5dkg cukor, ha nincs jobb ötleted vagy kevés sztevia

5dkg teljes kiőrlésű liszt

1mk sütőpor

1mk fahéj/őrölt szegfűszeg

1 csipet só

1 tojás

2 ek olvasztott kókuszolaj vagy olívaolaj

10dkg reszelt és kinyomkodott vagy egészen apróra vágott édesebb alma

A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban elkevered, majd összedolgozod. 180 °C-ra előmelegített sütőben , sütőpapíros vagy szilikonos lapon durván 10 perc alatt meg is sül. Akkora darabkákat és olyan formára  (ovális, szívecske) érdemes lapogatni a masszát, hogy a Csepp könnyen meg tudja markolni és bele tudjon kezdeni valahol. 

Kitartást és nyugis fogzást kívánok! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyfeherasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr368090376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása