Infófüggés
2015. november 24. írta: Nagyfeherasszony

Infófüggés

Avagy a cselekvési tervek dícsérete

"Someone who so frequently occupies themselves with receiving or sending information or communication that it resembles an addiction. Usually a computer, and often the internet are used."
.
.
Az Urban Dictionary szerint az az infomation junky/ junkie , aki olyan gyakran tölti idejét böngészéssel, információk hajszolásával, befogadásával és megosztásával, hogy az már a függőséggel határos, ebben a folyamatban pedig többnyire számítógép illetve az internet is szerepet játszanak.
.
.
Amit az Urban Dictionary definíciója nem említ az az, hogy ez a sokszor ártalmatlannak, sőt akár hasznosnak tűnő elfoglaltság mitől olyan alattomos és hogyan rombolja az életünket.
.
.
Csak elolvasol egy cikket? Rákeresel egy receptre? Megtanulod, hogy kell savanyítani, vagy papírmacskát hajtogatni, vagy az idődet okosabban beosztani, a lakásodat hatékonyabban takarítani, a kiadásaidat kordában tartani, a gyerekedet szeretni, a hajtincseidet megzabolázni, a számláidat rendszerezni és így tovább....
Hasznos, nem?
Hasznos. 
Igen. Nem.
Függés.
Igen. Nem.
.
Bonyolult.
Igen.Nem. Nem kell, hogy az legyen.
.
Kell-e az infóáradatban részt venned? 
Erre nincs univerzális válasz, de kizárni magad csak teljes remeteléttel lehet. 
Ha ezt nem vagy kész bevállalni, akkor bezony önuralmat kell tanulni. 
Ez nem a "csinálod vagy nem" féle függés, mint a cigi vagy a pia. Ez olyan, mint az evés:
Enni kell. Hogy mit  és mennyit eszel, azt neked kell eldönteni és minden falattal döntést hozol.
Szelektálni nemcsak lehet, de kell is.
Mindenben. Az informálódásban is. A forrásaidat jól válaszd meg és ne légy rest folyton felülvizsgálni a saját döntéseidet, hiszen változol. Az igényeid és a képességeid is folyton változnak.
.
Minden információ nyomot hagy rajtad. Minden eltöltött perced formál téged és egy sem hozható vissza.
Töltsd meg jól és elégedett leszel.
.
Aha, akkor most, hogy ezt elolvastad, jól meg is lett oldva az életed, nem?
Nem?
Na lássuk, mit tehet az akinek ennyi nem elég, hogy lejöjjön  a szerről.
.
.
1. Mindenekelőtt el kell ismerned, hogy függő vagy és hogy ez rossz. 
Az információkkal az a baj, hogy lehetnek hasznosak, vagy tűnhetnek annak, illetve a leggyakrabban: lehetnének hasznosak, ha valóban használnánk is őket. Nem lehet róluk egy az egyben lemondani , mint a cigiről, vagy az alkoholról, hiszen az információra nem csupán szükségünk van az élethez, de elkerülhetetlen is. Nem szaladhatok ki a világból, csak , hogy ne halljam meg a boltban a rádió friss híreit, vagy ne lássak egy óriásplakátot se. Éppen ezért nehéz :
.
.
2. Ellenállni a kísértésnek
Az internet legnagyobb csapdája az, hogy minden fontos és szükséges információt elérhetsz rajta, de szinte biztosan beszippant a "mégennekgyorsutánanézekdeakkormárrákattintokahivatkozásraésjajjezdeérdekes éstutiacsajokmégnemishallottakrólaésnézdmárezmegakciósleszahétenkénetanulnispanyolul" örvény, ahonnan még pisilni is vonakodva állunk fel. Marha könnyű abba a csapdába esni, hogy gyerekfejlesztési cikkeket, tanácsokat olvasgatunk a tv elé ültetett gyerek mellett. Kapkodva összedobunk valamit miközben a kajacsatornát nézzük és milliószám mentjük el a recepteket. Nem egyedi eset.
.
3. Lassítás és választás
Mocsok nehéz az állandó nyomás ellenére megállni és elgondolkodni, hogy mi az, amit valóban használunk. Legyen az tárgy, megszerezhető tudás vagy információ. Ha nem használjuk és csak a helyet foglalja a lakásban,  a fejünkben, vagy az életünkben, akkor le kell mondani róla. A tisztogatást azért érdemes a tárgyakkal kezdeni, mert ha jótékony célra tudunk lemondani róluk, akkor a bennünk támadt jó érzés segíti a függéstől való szabadulást. Kicsit fellélegezhetünk és ez remélhetőleg megadja a kellő kezdő löketet a fejünk túlzsúfoltságának csökkentéséhez is.
Választanunk kell: mit tartunk meg? Milyen információk valóban hasznosak számunkra és melyek nem. 
.
.
4. Következetesség
Ha választottunk, hogy mi az, amire eztán a figyelmünket fordítani szeretnénk, és mi a sallang, vagy mi az ami várhat, akkor következetesen meg kell állni az új információk begyűjtését. Ezzel párhuzamosan persze a meglévőket fel kell használni. Ha például sorra mented le a klasszabbnál klasszabb kézműves fotókat, akkor választanod kell egyet, vagy egy technikát, amit kipróbálsz. Ha egészen elsajátítottad, akkor léphetsz tovább a következőre. Ha könyveket veszel sorra mondjuk a balkezes horganyzókutylibátka erezetnének irányultságáról anélkül, hogy lenne kutylibátkád, vagy akár csak egyet is elolvasnál közülük, akkor a) olvasd el az egyik könyvet az elejétől a végéig, majd b) ha még mindig hasznosnak tartod, akkor vegyél egy balkezes horganyzókutylibátkát. Ha gyerekfejlesztő játékokat nézegetsz ezerszám a neten, akkor válassz egyet és vesd be. Figyeld, hogy a Te gyerekednél beválik-e? Kedvenc lesz-e vagy még túl korai/túl egyszerű/csak unalmas és lépj a következő játékötletre. Ha kell:
.
.
5. Dolgozz ki menetrendet magadnak
Bezony. Ez sok-sok-sok százalékkal fogja megnövelni a hatékonyságodat és csökkenteni a visszaesés veszélyét. Nem fogok légből kapott számokkal dobálózni és most nincs nálam a könyv, ahol a hivatkozást találtam, de kutatók kutatták és erre jutottak a kutatás végén. Amikor is abbahagyták a kutatást és inkább kutat ástak.
A gyakorlatban például: beírod a határidőnaplódba, Bullet Journalodba, post it-re, füzetkébe, a füstösbe, hogy ma elolvasod X cikket és a kinyert információt használatba veszed, átülteted a gyakorlatba Y módon.
Ezzel elkötelezed magad a fejlődés mellett és az előremutató tettek nem csak a szorongást és a túlterheltség érzetét csökkentik, de az önbizalmat is növelik. 
Azzal, hogy leírod a cselekvési tervedet, már elszámoltathatóvá is tetted magad. Ez valójában nem olyan ijesztő, mint ahogy hangzik. Egyszerűen emlékezteted magad, hogy mit tervezel tenni és ez megvéd a "kísértések" idején a visszaeséstől. Egy jól megfogalmazott és cselekvési tervvel ellátott elképzelés hamarabb és sokkal nagyobb valószínűséggel válik valósággá, mint száz régen dédelgetett vágyad.
.
.
Amikor újra kísértésbe esel, hogy tettek helyett álmodozz arról, mit is tennél meg, mit is tanulnál meg vagy hogyan szeretnél élni, és úgy érzed, addig nem is tehetsz semmit, amíg a tökéletes információ birtokában nem vagy, akkor jól rázd meg a maximalista kis fejed és kezdj bele valami kézzelfoghatóba de azonnalimánjelleggel!
.
.
.
Választhatsz, hogy a munkától vagy a bűntudattól fáradsz el estére.
.
.
:)

 

 

Kép: www.theepochtimes.com

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyfeherasszony.blog.hu/api/trackback/id/tr988090360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása